Blant mange forskjellige typer produkter er det lett å bli forvirret. Ved hjelp av etiketter blir det enklere å velge den optimale løsningen til bilen vår. Det er avgjørende for optimal levetid av kjøreenheten. Hva betyr disse merkingene som vi finner på etikettene?

Motoroljemerkinger – typer

Det er viktig å velge riktig type motorolje. På markedet er det tilgjengelig både helsyntetisk, semisyntetisk og mineralbaserte motoroljer. De skiller seg fra hverandre når det kommer til produksjonsmåten. Helsyntetiske oljer oppstår i resultatet av kjemisk syntese, mens mineralbaserte oppstår som et resultat av råolje-destillasjon. Semisyntetiske er en blanding av disse to, som utgjør et kompromiss.

Olje viskositeten

Merkinger av motorolje gjelder også en viktig egenskap for viskositeten. På etiketten kan det for eksempel stå «5W40». Sifrene som står før bokstaven «W» (winter) gjelder hvilken tetthet den har ved lave temperaturer, mens de to andre sifrene refererer til tettheten ved høye temperaturer. Det vanligste problemet for motoren er å holde riktig balanse i dette parameter, noe hver bilprodusent informerer oss om.

Kvalitetsklassifikasjon

Ved å velge riktig smøringsvæske er det viktig å ta hensyn til merkinger på motoroljen når det gjelder kvalitetsklassifikasjonen. Som regel er det to symboler på etikettene – API og ACEA. Den første typen er utstedt av det Amerikanske Råolje Instituttet, og gjelder dedikerte produkter til motorenheter – laget med tanke på det amerikanske markedet. Klassifikasjonen ACEA er derimot utviklet av den Europeiske Motorforeningen og gjelder for motorer som har blitt konstruert for det europeiske markedet.

Merkingen ACEA

Klassifikasjonen ACEA er utstedt eksklusivt for motoroljer av den høyeste kvaliteten. På etiketter av produkter som oppfyller disse standardene er det følgende bokstavmerkinger:

  • A – oljer til bensinmotorer
  • B – oljer til dieselmotorer
  • C – oljer med type «low SAPS» til personbiler – Diesel med partikkelfilter
  • E – oljer til dieselmotorer i lastebiler

I tillegg kan hver bokstavmerking ha tildelt kvalitetsklasse på en skala fra 1 til 5. For eksempel: oljer av B type kan ha kvalitetsklassene B1, B2, B3, B4 eller B5.

Det er viktig å holde seg til anbefalingene

Fra sjåførens synspunkt er det viktig at motoroljemerkinger blir tilpasset til produsentanbefalinger, som er inkludert i prinsippet i bruksanvisningen. Det optimale utvalget gir motoren riktig virkningsmåte, noe som har avgjørende virkning på vitaliteten. Det er derfor viktig å holde seg til retningslinjene for å gi kjøreenhetene lengst mulig levetid.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

preloader