En vakker og estetisk bil er stoltheten til enhver sjåfør. Den største trusselen mot et slikt utseende er korrosjon på bilen, som når den oppstår, sprer seg uvegerlig. Dersom du reagerer i tide er det mulig å stoppe spredningen, men en enda bedre løsning er å forhindre den. Hvordan gjør du det?

 

Hvordan oppstår korrosjonen?

Bilkorrosjon er ikke noe annet enn oksideringsprosessen og redusering av metall. Det finnes to typer av dette fenomenet – elektrokjemisk og kjemisk. For at den første skal oppstå, må det forekomme en elektrolytt, f.eks vann. Det som resulterer i rust er forskjellen i potensialer på overflaten av metallet, noe som akselererer oksidasjonen.  Den andre typen av bilkorrosjon er den mest vanlige. Den kommer som resultat av en kjemisk reaksjon som oppstår i metallet, med oksygen eller svoveldioksid. Det er viktig å merke seg at den andre forbindelsen er den vanligste atmosfæriske forurensingen. Selve begynnelsen på en korrosjon skjer veldig sakte, men når prosessen begynner vil den spre seg veldig raskt.

 

 

Hvordan kan vi forhindre det?

Selv om moderne biler allerede har en antikorrosiv beskyttelse, vil korrosjonsfenomenet kunne påvirke alle kjøretøy. Det eneste som avhenger av kvaliteten på det beskyttende laget er når rusten begynner å bli synlig. Det er derfor viktig å vite om hvordan vi kan forhindre denne prosessen, slik at vi kan dra nytte av bilen så lenge som mulig.

 

Ta hensyn til hvor du parkerer

Du vil kunne forsinke korroderingen dersom du er bevisst når du velger parkeringsplasser. Den beste løsningen er en godt ventilert garasje, men det er derimot ikke alle som har råd til denne luksusen. Praksis viser at bilene som blir parkert på jord som absorberer fuktighet vil korrodere raskest. Det er derfor lurt å velge plasser som er på f.eks betong eller asfalt.

 

Beskytt understellet regelmessig

Understellet er spesielt utsatt for korrodering. Understell er en viktig strukturell del, og hvis graden av rust blir alvorlig, vil den i noen tilfeller kvalifisere kjøretøyet til vraking. Det anbefales derfor periodisk å påføre et beskyttende lag for å bremse prosessen.

 

Karosseri er også viktig

Selv om karosseriet er mindre utsatt for korrodering, betyr det ikke at du ikke trenger å beskytte det. Dersom du legger merke til rust f.eks på døren, må du enten fjerne rusten umiddelbart for så å beskytte og male den aktuelle delen, eller erstatte den med en annen. En god løsning er å bruke et beskyttende lag som voks eller et keramisk belegg.

 

Korrosjon på bilen er ikke verdens ende

Dersom du bruker alle midler som kan forhindre rust, men det likevel dukker opp på bilen din, må du ikke få panikk. Ved å reagere tidlig forhindrer du ytterligere korrodering på bilen. Du kan fortsatt redde elementer som f.eks terskler eller hjulbuer ved å sette inn erstatninger. Støtfangere, dører eller andre elementer kan du lett erstatte med nye. Det ser litt annerledes ut når understellet blir tungt korrodert, fordi denne prosessen vil kunne berøre bærende elementer. Rusten på deler som bremserør, understell og rammen er spesielt farlig. Det er ikke bare vanskelig å fjerne korrosjon fra disse delene, men korrosjonen vil også påvirke sikkerheten under kjøring i en betydelig grad.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

preloader