En vakker og estetisk bil er stoltheten til hver sjåfør. Den største fienden av et slikt utseende er korrosjonen på bilen, som når den oppstår, sprer den seg uvegerlig. Ved å reagere på rett tid, er det mulig, å stoppe spredningen. En enda bedre løsning er å forhindre den. Hvordan gjør du det?

 

Hvordan oppstår korrosjonen?

Bil korrosjon er ikke noe annet enn oksidasjons prosessen og redusering av metall. Det finnes to typer av dette fenomenet- elektrokjemisk og kjemisk. For at den første skal oppstå, må det forekomme en elektrolytt, f.eks. vann. Det som resulterer med rust, er forskjellen i potensialer på overflaten av metallet, noe som akselerer oksidasjonen.

Andre typen av bil korrosjon er mye mer vanlig. Den kommer som resultat av en kjemisk reaksjon av metallet med oksygen eller svoveldioksid. Det er verdt å merke at den andre forbindelsen er den vanligste atmosfæriske forurensningen. Selve starten på korrosjon skjer veldig sakte, men når prosessen begynner så sprer den seg veldig raskt.

 

 

Hvordan kan vi forhindre det?

Selv om moderne biler allerede har en antikorrosiv beskyttelse, så vil korrosjonsfenomenet påvirke alle kjøretøyer. Det eneste som avhenger av kvaliteten på det beskyttende laget, er når rusten begynner å bli synlig. Derfor er det verdt å vite på hvilken måte kan vi forhindre denne prosessen, for at vi kan nyte bilen så langt som mulig.

 

Ta hensyn til hvor du parkerer

Korroderingen vil forekomme senere, hvis du bevisst velger parkeringsplasser. Den beste løsningen er en godt ventilert garasje, imidleridig har ikke alle råd til denne luksusen. Praksis viser at bilene som blir parkert på jord som absorberer fuktighet vil korrodere raskest. Derfor er det lurt å velge plasser som er på f.eks. betong eller asfalt.

 

Sikrer understellet regelmessig

En del av kjøretøyet, som spesielt er utsatt for korrodering er understell. Understell er en viktig strukturell del, og hvis graden av rusten blir alvorlig, vil den i noen tilfeller kvalifisere kjøretøyet til vraking. Derfor anbefales det periodisk å påføre et beskyttende lag for å bremse prosessen.

 

Karosseri er også viktig

Selv om karosseriet er mindre utsatt for korrodering, betyr det ikke at du ikke trenger å sikre det. Hvis du merker rust f.eks. på døren, må du fjerne den umiddelbart, beskytte og male denne delen, eller erstatte den med et annet. En god løsning er å bruke et beskyttende lag som voks eller et keramisk belegg.

 

Korrosjon på bilen er ikke verdens ende

Hvis du bruker alle midler som hindrer rusten, men den kommer alikevel på bilen din, må du ikke få panikk. Ved å reagere i god tid forhindrer du ytterligere korroderingen på bilen. Du kan fortsatt redde elementer som f.eks. terksler eller hjulbuer ved å sette inn reperaturanter. Fendere, dører eller andre elementer kan du lett erstatte med nye.

Det ser litt annerledes ut når understellet blir tungt korrodert, fordi denne prosessen kunne berøre de bærende elementer. Rusten på slike deler som strengere, underlag og rammen er spesielt farlig. Det er ikke bare vanskelig å fjerne korrosjon fra disse delene, men også at en betydelig grad av korrosjon kan påvirke sikkerheten ved kjøring.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

preloader