Hovedregelen er at motorolje bør byttes hvert år, eller ved 15 tusen kilometer. Men i praksis er det ikke alltid nødvendig. Bilprodusentene selv bruker forskjellige anbefalinger, men i enkelte tilfeller er det bare et forhandlingskort. Hvor ofte bør man egentlig skifte olje?

Forskjellig frekvens av oljeskift

Hyppigheten av motoroljeskifting er brukt som et forhandlingskort, som har i oppgave å oppmuntre kjøperen til kjøp av en spesifikk modell til en bestemt produsent. Noen produsenter anbefaler f.eks. å skifte den etter 30 tusen kilometer eller hvert år. I praksis har denne garantien blitt verifisert – det viser seg at motoren ikke har tålt denne bruksmåten, som gjør at motoren har fått stor slitasje på stempler. Det er ikke vanskelig å se for seg at disse typer av anbefalinger har som mål å redusere driftskostnadene ved å forlenge perioden mellom service.

 

Hvor ofte bør man bytte olje i motoren?

Selv om moderne biler er tilpasset for å kunne klare lengre perioder mellom hver service, bør man ikke kjøre lengre enn 20 tusen kilometer uten oljeskift. Også i de tilfellene hvor man velger oljer merket med Long Life.

Den nøyaktige grensen av kjørte kilometer varierer, det er nemlig avhengig av størrelsen av smøresystemet. Dersom den er f.eks. 7 liter kan man anslå at riktig frekvens av oljeskift i bilen er 20 tusen kilometer. Ved lavere kapasiteter er det anbefalt å velge en grense på 15 tusen kilometer.

Uansett hvilket smøresystem, type drevenhet eller produsent, bør oljeskiftet bli utført minst en gang i året. Det er verdt å vurdere å skifte enda hyppigere dersom føreren foretrekker en mer aggressiv kjørestil. Motoren blir da sterkt utnyttet, noe som gjør at oljen mister smøreegenskapene raskere.

Når bør man skifte oljen i tillegg?

Frekvensen av oljeskift kan i noen tilfeller skje hyppigere enn anbefalt. Dette gjelder f.eks. i forbindelse med reparasjoner av topp-pakning eller etter ulykker som er forbundet med overoppheting av olje. Eksperter anbefaler også at oljen alltid bør byttes etter kjøp av en brukt bil eller etter 5 tusen kilometer – 10 tusen kilometer dersom det gjelder en ny bil. Det siste tilfellet er ikke en nødvendighet, men det vil absolutt ikke gjøre skade på en ny motor.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

preloader