Hovedregelen er at motorolje bør byttes hver år, eller hver 15 tusen kilometer. Men i praksis, er det ikke alltid en regel. Bilprodusentene selv bruker forskjellige anbefalinger, men i enkelte tilfeller er det bare en forhandlingskort. Hva er den riktige hyppigheten for å skifte olje?

 

Forskjellig frekvens av oljeskift

Hyppigheten for å skifte motoroljen er brukt som et forhandlingskort, som har i oppgave å oppmuntre kjøperen til kjøp av en spesifikk modell til en bestemt produsent. Noen av produsenter har anbefalt f.eks. å skifte den hver 30 tusen kilometer eller hver år.

Praksisen har fort verifisert denne garantien – det viste seg at motoren har ikke tålt denne bruksmåten, som gjør at motoren hadde fått store slitasje på stempler. Det er ikke vanskelig å gjette, at disse typer av anbefalinger har som mål å redusere driftskostnadene ved å forlenge perioden mellom service.

 

Hvor ofte bør man bytte oljen i motoren?

Selv om moderne biler er tilpasset til lengre perioder mellom service, bør man ikke kjøre lengre enn 20 tusen kilometer uten oljeskift. Også i tilfeller, der vi skal bestemme om å bruke oljer som er merket med Long Life.

Nøyaktige grensen av kjørte kilometer har varieres, det er avhengig av størrelsen av smøresystemet. Hvis den er f.eks. 7 liter, kan man erkjenne, at riktige frekvensen av oljeskift i bilen er 20 tusen kilometer. Ved lavere kapasiteter er det anbefalt, å velge den riktige grensen som er 15 tusen kilometer.

Uansett hvilken smøresystem, type av drivenhet eller produsent, bør oljeskiftet være utført minst en gang i året. Det er verdt å vurdere en hyppigere utføring er dette, hvis føreren foretrekker en mer aggressive kjøre type. Motoren er da sterkt utnyttet, som gjør at oljen mister raskere sine smøreegenskapene.

 

Når bør man skifte oljen i tillegg?

Frekvensen av oljeskift kan i noen tilfeller være mer hyppigere, enn anbefalt. Det gjelder f.eks. reparasjoner av hodepakning eller etter ulykken som er forbindet med overoppheting av olje. Eksperter anbefaler også, at oljen bør alltid byttes etter kjøp av en brukt bil eller etter 5 tusen kilometer. – 10 tusen kilometer i tilfellet av en nytt bil. Siste tilfellet er ikke en nødvendighet, men den vil absolutt ikke skade en ny motor.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

preloader