Oljen som er i girkassen bør byttes – dette kan ikke diskuteres. Den blir utslitt på lik linje som annen væske som finnes i motorer. Spørsmålene som da dukker opp er hvilken olje man skal velge til girkassen? Utvendig virker det som at viskositeten er det viktigste parameter. Det viser seg at det er ikke den primære egenskapen som gir indikasjon på at den øvrige væsken er tilpasset en gitt girkasse.

Produsentstandarder er viktig

Når man leter etter svaret på hvilken olje som passer best til girkassen, bør man først ta for seg standard. Mange bilprodusenter har laget spesiale spesifikasjoner som informerer brukere om hvilken type væske kommer til å passe til en gitt girkasse. Dette inneholder mye nyttig informasjon, som parameter og funksjoner. Alt dette for å kunne gjøre valg av olje enklere.

Kjenner du til hvilke egenskaper som er mest viktig?

Kjennskapen til anbefalinger er ikke alt. Våre preferanser kommer til å påvirke valget når det kommer til hvilken girkasseolje vi bør bestemme oss for. Hovedsakelig har vi to typer produkter å velge i:

  • Servicevæske
  • Servicevæskeerstatning

Dersom du velger den første gruppen av produkter blir den enkleste løsningen å ta turen til nærmeste verksted. Verkstedets medarbeidere vil velge et passende produkt og skifte den. I tilfeller hvor du velger produkter fra den andre kategorien, skal man ta kontakt med produsenten av væsken (eller bruke søkemotoren på produsenten sin side). På denne måten vil vi få vite hvilken olje som vil passe best til en gitt girkasse.

Den originale eller en erstatningsvare?

Det er viktig å merke seg at både originale varer og erstatningsvarer har sine fordeler og ulemper. Den sikreste løsningen blir servicevæske, fordi man da forsikrer seg om at det er produkter som er spesielt tilpasset til en gitt girkasse. Erstatningsvarer er betydelig billigere, og ved å velge gode produkter gir det oss lignende bruksparameter.

Hvilken motorolje dersom produsenten ikke har oppgitt anbefalinger?

Situasjonen blir noe komplisert i tilfeller hvor produsenten til en gitt bil eller girkasse ikke har oppgitt anbefalinger. Det avgjørende er to parameter:

  • SAE, som angir viskositet av en væske
  • API, som angir kvalitetsklasse

Det er viktig å vite at også oljer som har samme viskositeten og klassen kan være veldig forskjellige – alt er avhengig av produsenten. Noen produkter kan ha innhold som kan være skadelig for girkassen vår. En slik situasjon kan oppstå uansett om en optimal olje ble valgt etter SAE og API.

Hvilken girkasseolje skal man velge?

Dersom man fremdeles er usikker på hvilken olje til girkassen som vil passe bilmodellen best bør man ta kontakt med et verksted som spesialiserer seg på dette. Et feilvalgt produkt kan forverre girkassens funksjon, og i noen tilfeller kan den bli skadet. Det er derfor ikke verdt å risikere å velge feil olje, men heller gjøre grundig arbeid for å velge riktig produkt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

preloader