Hver bil har til felles at den må tas vare på. Spesielt gjelder dette skiftning av motorolje, som er ansvarlig for riktig smøring av motorenheter. Men hvilken motorolje er den beste? Og hvordan velger man den riktige oljen til sin bil?

Hvilken motorolje er den beste?

Det finnes ikke et universelt svar på dette spørsmålet. Hver motorenhet har ulike egenskaper som kommer med ulike anbefalinger fra produsenten. Det er ikke bare hvilken type væske det er som har betydning, men også viskositeten, kvaliteten og andre egenskaper.

Viskositeten

En av de viktigste parametere for å velge riktigst olje til motoren, er viskositeten. Bortsett fra tekniske definisjoner som ikke gir oss noe, er denne egenskapen ansvarlig for om væsken er tykk eller tynn. Den har også betydning i sammenheng med hvordan den oppfører seg under termiske forhold. På grunn av fysisk-kjemiske egenskaper vil oljer tykne ved lavere temperaturer, og tynnes ut ved høyere temperaturer.

Viskositetens klasse vises på etiketten av alle produktene. Det står skrevet f.eks. 15W40, hvor sifrene før bokstaven «W» (som står for «winter») spesifiserer tykkheten av oljen ved lavere temperaturer. Sifrene på slutten av bokstaven refererer til oljens oppførsel ved varmere forhold. Riktig valg av dette parameter har en avgjørende mening når det kommer til motorens tilstand.

Ingen motor er lik den andre

Det er viktig å peke på at høyere viskositetsklasse ikke nødvendigvis blir mer optimalt. Den beste oljen til motoren er den som er anbefalt av produsenten – noen krever altså en tynnere olje, mens andre litt tykkere.

Det er også verdt å nevne at med en godt oppvarmet motor er virketemperaturen ca. 100 grader celsius. Det er ikke vanskelig å gjette at viskositetens klasse har lite med årstid å gjøre. Det har derfor stor betydning hvilken viskositet produsenten som har produsert enheten anbefaler.

Hvordan velger vi den beste oljen til motoren?

Den beste motoroljen er først og fremst den som er foretrukket av produsenten. En annen sak er kvaliteten, som i europeiske tilstander er definert gjennom ACEA standarder. Et annet punkt som må huskes på er om produsenten oppfyller vilkårene EELQMS. Man kan finne listen over enhetene på nettstedet www.atiel.org

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

preloader