Bilbatterier er en av de viktigste delene i hvert kjøretøy. De er ansvarlige for å levere strøm til individuelle systemer, og hvis de er ute av drift, vil førere ikke klare å starte sine biler. Hva er viktig å vite før du kjøper bilbatterier i Norge? Er det verdt å investere i dyrere og merkede produkter?

Bilbatterier – parametrer

Ved bestemmelsen om å kjøpe bilbatteri, viktigste saken er parametrer. Det er dette, som beslutter om dannet produkt vil passe til bilen vår, ved å gi rette nivå av leverte strømenergi. Til viktigste egenskapene bør man inkludere følgende:

  • Kapasitet – kort sagt er det en parameter som informerer om, hvor mye strøm kan “få plass” i et batteri. Rent teoretisk- høyere temperaturer, er bedre for batteriet, fordi akkumulatoren vil nå lengre uten behovet for å lade den;
  • Startstrøm – i kalde norske vinterens tilstander er det en av de viktigste parametre, spesielt på Norden. Ved høyere temperaturer, blir det lettere å starte bilen, enn ved lavere- med mindre at bil produsenten har ikke anbefalt en annen parameter;
  • Produkt type – billigere produkter er det som regel bly/syrebatteri. Tilgjengelige er også batteri typer som EFB, AFB eller ACM (med forøket effektivitet) og akkumulatorer AGM, som skiller seg med høyeste effektiviteten og høyeste prisen;
  • Produksjondato – ikke alle er klar over at, i noen butikker står bilbatterier på hyllene i lang tid. Det reduserer levetiden, fordi selgere sjelden lader batteriene som de har på lageret. For sin egen sikkerhet er det best å velge produkter som er ikke eldre enn 3 måneder.

Billige eller merkede bilbatterier?

En annen sak som gjenstår er pris området, som vi skal bestemme oss på. Praktisk sett som i alle andre bransjer, også bilbatterier kan variere i prisen. Billigste bly/syrebatterier fungerer bedre i gamle kjøretøyer, som ikke har et komplisert elektronikk. I nyere bilmodeller er det best å gå for produkter med forhøyet effektivitet eller AGM akkumulatorer som skiller seg med opp til tre ganger høyere effektivitet, enn standardprodukter.

Ved valget av bilbatteri selv om det er i samme prisområdet, bør man ikke se bare på prisen. Valg av de billigste produktene av ukjente produsenter kan bare være en tilsynelatende sparingen. I lengre perspektivet kan det vise seg at slike batterier vil bli erstattet dobbelt så ofte, som ved batterier fra kjente produsenter. Selv om det er ikke regelen, så er det lønnsomt å gå for utprøvde løsninger for å unngå en ubehagelig skuffelse.

Viktigste er produsent anbefalinger

Det er viktig å nevne at, bilbatterier bør man velge etter produsent anbefalinger av en spesifikk bil. Spesielt parametrene som: nominell kapasitet og startstrøm. Selv om i teorien, høyere verdiene betyr at det er bedre, er det ikke alltid regelen. Ofte konstruksjonen av individuelle bil systemer tvinger bruk av batterier med spesifikke parametre, for å sikre best mulig stabilitet.

Batteridimensjoner

Like viktige er eksterne dimensjoner av akkumulatorer. Disse delene blir montert under bilpanseret på bestemte plasser. Det kan hende at etter kjøpet av nytt produkt, vil vi ikke kunne installere den, på grunn av størrelsen. Det er spesielt viktig i tilfellet, når batteriet er plassert i en stramt og lukket plass. I andre tilfeller viktige er, dimensjoner av hyllen for batteriet, polariteten av klemmer, og høyden i tilfeller av øvre monteringen.

Bilbatterier fra en ærlig selger

Med tanke på de ovennevnte sakene, er det best å kjøpre bilbatterier fra en ærlig selger. Dette er spesielt viktig, i sammenhengen med kravet om lading av produkter, som er på standen i land tid. Denne typen av leverandøren vil gi deg råd om hvilken type av batteri du skal velge, for å møte produsentens anbefalinger. Dette er spesielt verdifullt, når man ikke har bruksanvisning til bilen, hvor finnes nødvendige informasjoner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

preloader